Koktajl malinowo-truskawkowy
1 garść mrożonych malin
- 1 garść mrożonych truskawek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego lub oleju lnianego
PRZYGOTOWANIE: Owoce należy rozmrozić. Wszystkie składniki z przepisu włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Można spożywać schłodzone.
Jajka faszerowane kaszą jaglaną z rzeżuchą
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 jaj
- rzeżucha
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną wsyp do sitka i opłucz pod kranem z gorącą wodą, aż zacznie lecieć przeźroczysta woda. W garnku doprowadź wodę do wrzenia i wsyp kaszę. Delikatnie mieszaj, by nie przywarła do dna. Następnie gotuj około 18 minut na małym gazie, już nie mieszając. Wyłącz gaz i poczekaj, aż nadmiar wody odparuje.
Ugotowane jajka obierz i przekrój wzdłuż. Delikatnie wyjmij żółtko. Rozetrzyj je widelcem, dodając kaszę i pieprz do smaku oraz posiekaną rzeżuchę. Wszystko wymieszaj, by móc faszerować ‘’łódeczki’’ z białek powstałą masą.
Zdrowe pesto z bazylii z ciemnym makaranoem
3 garście liści świeżej bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina pieprzu
- ugotowany ciemny makaron
PRZYGOTOWANIE: Bazylię opłucz. Słonecznik i płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Wszystko wsyp do wysokiego naczynia wraz z parmezanem i dokładnie zmiksuj. Dodaj ugotowany makaron.
TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.