Dowiedz się, jak szybko i przyjemnie możesz podnieść odporność na zimę. Prezentuję Ci 6 przepisów opierających się o jedne z najważniejszych składników w konktekście odporności. Z pewnością dłuższe, systematyczne ich stosowanie pomoże Ci przetrwać zimę w zdrowiu, a jeśli zdarzy się jakieś przeziebienie, prezbieg będzie łagodniejszy, a organizm poradzi sobie z nim szybciej. Smacznego!
IMBIR
Kłącze posiadające właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Wzmacnia organizm. Używaj go w postaci przypraw do różnych dań oraz samego kłącza jako dodatek do wody i herbat.
NAPAR: IMBIROWE WZMOCNIENIE
2-4cm imbiru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Kłącze imbiru posiekaj drobno lub wyciśnij w prasce do czosnku. Do wody o temperaturze 60-70°C dodaj przygotowany wcześniej imbir. Po wystudzeniu naparu dodaj miód i cytrynę.
31 kcal | białko: 1g | tłuszcz: 1g | węglowodany: 7g | błonnik: 0,2g
KISZONKI
Najpopularniejsza kiszona kapusta i ogórki wnoszą wiele dobrego dla mikroflory jelitowej. Kiszonki to wartościowe źródło błonnika, witamin A, C i grupy B. Warto włączyć je do menu zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
225g kiszonej kapusty
- 1/2 jabłka słodkiego
- 1/2 marchwi
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Kiszoną kapustę poszatkuj. Marchew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku pieprzem. Jeśli chcesz, możesz przygotować od razu dwie porcje, aby zużyć wszystkie składniki w całości.
74 kcal | białko: 3g | tłuszcz: 1g
CZOSNEK
Zawiera allicynę wykazującą silne właściwości przeciwbakteryjne oraz wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Sos czosnkowy
3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dodaj pieprz i sól. Sos wykorzystuj do sałatek, mięs, ryb oraz jako dodatek do kanapek.
55 kcal | białko: 4g | tłuszcz: 1g | węglowodany: 8g | błonnik: 1g
WITAMINA D3
Ma ogromny wpływ na układ odpornościowy. Zwłaszcza zimą, gdy brakuje słońca ważne jest, aby ją dostarczać w pożywieniu. Cennym źródłem są tłuste ryby: śledź, łosoś, sardynka; a także borowiki i pieczarki.
Łosoś w pieczarkach
100g łososia
- 5 pieczarek
- pęczek koperku
- 5 łyżek jogurtu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Łososia popieprz i piecz w piekarniku przez 8 minut w 180°C. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj pokrojone pieczarki. Zdejmij z ognia i dodaj jogurt, posiekany koperek, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Podaj łososia polanego sosem z pieczarek i jogurtu.
408 kcal | białko: 29g | tłuszcz: 26g | węglowodany: 17g | błonnik: 4g
OMEGA 3
Kwasy Omega 3 wzmacniają odporność przez zwiększenie aktywności fagocytów. Wpływają również korzystnie na jędrność i blask skóry. Cennym źródłem kwasów omega 3 jest olej lniany. Olej lniany dodawaj do sałatek i polewaj gotowane warzywa.
TWAROŻEK Z OLEJEM LNIANYM
6 łyżek twarogu
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka szczypiorku
- 5 rzodkiewek
- ½ cebuli
- szczypta soli i pierzu
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki, szczypior i cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z twarogiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
183 kcal | białko: 12g | tłuszcz: 13g | węglowodany: 5g | błonnik: 1,5g
WITAMINA C
Naturalny antyoksydant, który wymiata wolne rodniki z organizmu. Korzystnie wpływa na odporność organizmu oraz na kondycję i jakość skóry.
ZIELONY DRINK DLA ZDROWIA
2 ogórki gruntowe
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- sok z ½ cytryny
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zmiksuj.
55 kcal | białko: 2g | tłuszcz: 1g | węglowodany: 12g | błonnik: 1,5g
POTRZEBUJESZ POMOCY? ZADZWOŃ POD: 618407488
TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.