Kosmetologia to intensywnie rozwijająca się dziedzina. Nie tylko w zakresie wprowadzania coraz to nowszych technologii, produktów i procedur, ale także w kontekście wpływu różnorodnych czynników na stan skóry. Na pewno każdy z nas nie raz szukał informacji lub oglądał program telewizyjny na temat wpływu diety na zdrowie skóry. Od lat wśród dermatologów i kosmetologów toczyły się dyskusje o zależności między dietą, a trądzikiem, łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry (AZS).
Czy dieta ma realny wpływ na przebieg chorób skory? Czy tylko osoby z dermatozami skórnymi powinni uważać na to, co znajduje się na ich talerzu?
Dieta to ogromny faktor wpływający na całe nasze funkcjonowanie. Najłatwiej przyrównać to do samochodu i paliwa. Samochód nie będzie jeździł zbyt długo (albo wcale) na oleju z Mc Donalda, tak jak nasz organizm nie będzie funkcjonował długo w zdrowiu, jeśli pożywienie, które mu dostarczamy jest kiepskiej jakości i o zerowej wartości odżywczej.
Skóra to nasz największy narząd, który najbardziej pokazuje to, w jaki sposób funkcjonuje nasz organizm. Myślę, że każdy z nas widział pogorszenie jakości skóry po spożyciu alkoholu, fast foodów czy słodyczy. Z czego to wynika? Przyczyn jest wiele.
Podstawowa informacja jest taka, że nasz organizm tworzy komórki budujące nasz organizm z białek i innych substancji, które dostarczamy mu w pożywieniu. Istnieją narządy, które traktowane są priorytetowo w kontekście dostarczania substancji potrzebnych do ich prawidłowego funkcjonowania, takim narządem jest np. mózg. Skóra natomiast jest narządem o niskim priorytecie, więc jej budulcem są substancje, które niejako pozostały niezużyte po innych narządach. Wnioskiem z tego płynącym jest fakt, iż jeśli spożywamy produkty o niskiej wartości odżywczej, to wszystko to, co jest nam przydatne, zużyje mózg i inne narządy, a dla skóry nie zostanie właściwie nic.
Jakie grupy produktów mają wpływ na jakość Twojej skóry?
Każdy z nas powinien zrezygnować lub bardzo mocno ograniczyć żywność wysokoprzetworzoną, szczególnie słodycze i fast food. Przede wszystkim te produkty nie mają żadnych wartości odżywczych, czyli żadnych korzyści dla Twojego organizmu. Co więcej, mają wysoki potencjał prozapalny. Oznacza to, że osoby cierpiące na choroby skóry o podłożu zapalnym takie jak trądzik zwykły czy różowaty, atopowe zapalenie skóry czy łojotokowe zapalenie skóry po spożyciu takich produktów będą mogły zaobserwować pogorszenie stanu skóry w postaci większej ilości zmian zapalnych. Na dodatek produkty te w bardzo krótkim czasie podnoszą poziom glukozy we krwi, co skutkuje nadmiernym wydzielaniem substancji zwanej interleukiną-1. Jest to ogólna nazwa na grupę związków wpływających na rozwój i zaostrzenie stanu zapalnego. Dodatkowo, żywność wysokoprzetworzona wpływa niekorzystnie na mikrobiom jelitowy i szczelność bariery jelitowej, co skutkuje przedostawaniem się patologicznych drobnoustrojów do wnętrza organizmu, w tym do komórek skóry i do uszkadzania ich i wywoływania infekcji różnego typu i pochodzenia.
Nabiał
Kolejną grupą produktów wpływających na skóry objęte dermatozami jest mleko i jego przetwory. Przede wszystkim ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny oraz zawartość hormonów odzwierzęcych. Szczególnie wrażliwe na ten rodzaj produktu będą osoby z trądzikiem i łojotokowym zapaleniem skóry ze względu na częste występowanie zaburzeń hormonalnych u osób chorujących na wyżej wymienione dolegliwości. Nie oznacza to, że w każdym przypadku należy wykluczyć z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Według Narodowego Instytutu Zdrowia produkty mleczne należy spożywać 1-3 razy tygodniowo i najlepiej, jeśli są to produkty fermentowane typu jogurt czy kefir, gdyż ze względu na obecność bakterii probiotycznych korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz posiadają niższy indeks glikemiczny niż inne produkty z tej grupy.
Co warto spożywać?
Przede wszystkim warzywa i owoce. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym nasza dieta jest zbyt uboga w te produkty. Krąży wiele mitów na temat braku wartości odżywczych mrożonych mieszanek warzywnych i owocowych, ale nie obawiajmy się, mają one takie same wartości jak warzywa i owoce nie poddane temu procesowi. Starajmy się, aby w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw, a w dwóch posiłkach w ciągu dnia spożyjmy owoce. Warto również zwrócić uwagę na to, aby w diecie pojawiały się codziennie produkty pełnoziarniste takie jak makarony, ryże i pieczywo, a także kasze. Odpowiednia podaż błonnika i składników mineralnych poprawi funkcjonowanie Twoich jelit, zapewniając ich szczelność. Nie tylko Twoja skóra, ale także organizm podziękuje Ci za to!
TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.