Wypróbuj nasze bezglutenowe propozycje. Sprawdź jak smakują, może znajdziesz wśród tych propozycji swoje ulubione danie :)
ZIELONA ZUPA
1½ szklanki groszku świeżego
lub mrożonego
- ½ cebuli
- ½ marchewki
- ½ małego brokułu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 jabłko
- pieprz czarny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
**PRZYGOTOWANIE: **Marchew umyj, obierz i pokrój. Brokuł podziel na różyczki
i ugotuj z marchewką. Pod koniec gotowania wrzuć groszek i chwilę gotuj (max 4 minuty). Na maśle podduś cebulę, a gdy się zeszkli dodaj do zupy. Gotuj 4 minuty. Dodaj obrane i drobno pokrojone jabłko. Zmiksuj całość na gładki krem. Posyp pestkami słonecznika.
DOMOWY HUMMUS
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
- ½ szklanki masła sezamowego
- garść sezamu
- odrobina soli himalajskiej
- ½ szklanki wody
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny - jeżeli będzie przeszkadzać kwaśny smak, można pominąć.
**PRZYGOTOWANIE: **Dzień wcześniej nasiona ciecierzycy opłucz, następnie zalej je wodą
i zostaw. Po 10 godzinach gotuj przez około 1,5-2 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól. Dużą garść nasion sezamu delikatnie pruż na suchej patelni, a pod koniec dołóż masło. Całość duś przez kilka minut na małym ogniu. Przelej do miksera i dodaj ugotowaną ciecierzycę, czosnek, sól, oliwę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny (opcjonalnie). Miksuj do uzyskania gładkiej masy, a w razie potrzeby dodaj wodę.
PRZEKĄSKA Z CIECIERZYCY
150 g ciecierzycy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- odrobina tymianku, pieprzu cayenne, soli morskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
**PRZYGOTOWANIE: **Ciecierzycę mocz 8-10h. Kolejnego dnia gotuj w nowej wodzie w stosunku 1:6 około 1h 20 minut. Odcedź i zostaw do momentu, aż będzie sucha. Dodaj pozostałe składniki, wyłóż na blaszkę na papierze do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180°C. Możesz zrobić większą ilość i przechować w szczelnym pojemniku do kolejnego dnia.
RYŻ BASMATI NA SŁODKO
60g suchego ryżu basmati
- ½ szklanki mleka ryżowego
- 2 daktyle
- 50 ml śmietany ryżowej
- cynamon
- 2 łyżki jogód goji
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 płaska łyżeczka miodu
**PRZYGOTOWANIE: **Ugotuj ryż i ubij śmietanę ryżową. Roztop masło i dodaj jabłka pokrojone na malutką kostkę lub starte na tarce. Ponadto dodaj daktyle, jagody goji i miód. Całość podgrzej. Wyłóż ryż, następnie jabłko
z przyprawami i na wierzch resztę ryżu. Wszystko polej śmietaną i zapiecz 14 minut w 150°C. Przed podaniem dodaj cynamon.
TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.