Odmładzanie i stymulacja

Potrzeby skóry i leczenie

Ciało i sylwetka

Kosmetyka i wizaż

Poznaj nasZabiegiCennikPierwsza wizytaCzytelnia AspazjiKontaktUmów się

Przepisy bezglutenowe

Spis treści
  1. ZIELONA ZUPA
  2. DOMOWY HUMMUS
  3. PRZEKĄSKA Z CIECIERZYCY
  4. RYŻ BASMATI NA SŁODKO

Wy­pró­buj nasze bez­glu­te­no­we pro­po­zy­cje. Sprawdź jak sma­ku­ją, może znaj­dziesz wśród tych pro­po­zy­cji swoje ulu­bio­ne danie :)

ZIE­LO­NA ZUPA

1½ szklan­ki grosz­ku świe­że­go 
lub mro­żo­ne­go

  • ½ ce­bu­li
  • ½ mar­chew­ki
  • ½ ma­łe­go bro­ku­łu
  • 1 łyżka masła kla­ro­wa­ne­go
  • 1 jabł­ko
  • pieprz czar­ny
  • szczyp­ta gałki musz­ka­to­ło­wej
  • 2 łyżki pra­żo­nych pe­stek sło­necz­ni­ka

**PRZY­GO­TO­WA­NIE: **Mar­chew umyj, obierz i po­krój. Bro­kuł po­dziel na ró­życz­ki 
i ugo­tuj z mar­chew­ką. Pod ko­niec go­to­wa­nia wrzuć gro­szek i chwi­lę gotuj (max 4 mi­nu­ty). Na maśle pod­duś ce­bu­lę, a gdy się ze­szkli dodaj do zupy. Gotuj 4 mi­nu­ty. Dodaj ob­ra­ne i drob­no po­kro­jo­ne jabł­ko. Zmik­suj ca­łość na gład­ki krem. Posyp pest­ka­mi sło­necz­ni­ka.

Przepisy bezglutenowe

DO­MO­WY HUM­MUS

2 szklan­ki ugo­to­wa­nej cie­cie­rzy­cy (ewen­tu­al­nie z pusz­ki)

  • ½ szklan­ki masła se­za­mo­we­go
  • garść se­za­mu
  • odro­bi­na soli hi­ma­laj­skiej
  • ½ szklan­ki wody
  • 4 ząbki czosn­ku
  • 2 łyżki oliwy z oli­wek
  • 4 łyżki soku z cy­try­ny - je­że­li bę­dzie prze­szka­dzać kwa­śny smak, można po­mi­nąć.

**PRZY­GO­TO­WA­NIE: **Dzień wcze­śniej na­sio­na cie­cie­rzy­cy opłucz, na­stęp­nie zalej je wodą 
i zo­staw. Po 10 go­dzi­nach gotuj przez około 1,5-2 go­dzi­ny. Pod ko­niec go­to­wa­nia dodaj sól. Dużą garść na­sion se­za­mu de­li­kat­nie pruż na su­chej pa­tel­ni, a pod ko­niec dołóż masło. Ca­łość duś przez kilka minut na małym ogniu. Prze­lej do mik­se­ra i dodaj ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę, czo­snek, sól, oliwę i świe­żo wy­ci­śnię­ty sok z cy­try­ny (opcjo­nal­nie). Mik­suj do uzy­ska­nia gład­kiej masy, a w razie po­trze­by dodaj wodę.

Przepisy bezglutenowe

PRZE­KĄ­SKA Z CIE­CIE­RZY­CY

150 g cie­cie­rzy­cy

  • 1 łyżka oleju ko­ko­so­we­go
  • odro­bi­na ty­mian­ku, pie­przu cay­en­ne, soli mor­skiej
  • 1 łyżka soku z cy­try­ny

**PRZY­GO­TO­WA­NIE: **Cie­cie­rzy­cę mocz 8-10h. Ko­lej­ne­go dnia gotuj w nowej wo­dzie w sto­sun­ku 1:6 około 1h 20 minut. Od­cedź i zo­staw do mo­men­tu, aż bę­dzie sucha. Dodaj po­zo­sta­łe skład­ni­ki, wyłóż na blasz­kę na pa­pie­rze do pie­cze­nia. Piecz około 40 minut w 180°C. Mo­żesz zro­bić więk­szą ilość i prze­cho­wać w szczel­nym po­jem­ni­ku do ko­lej­ne­go dnia.

Przepisy bezglutenowe

RYŻ BA­SMA­TI NA SŁOD­KO

60g su­che­go ryżu ba­sma­ti

  • ½ szklan­ki mleka ry­żo­we­go
  • 2 dak­ty­le
  • 50 ml śmie­ta­ny ry­żo­wej
  • cy­na­mon
  • 2 łyżki jogód goji
  • 1 małe jabł­ko
  • 1 łyżka masła kla­ro­wa­ne­go
  • 1 pła­ska ły­żecz­ka miodu

**PRZY­GO­TO­WA­NIE: **Ugo­tuj ryż i ubij śmie­ta­nę ry­żo­wą. Roz­top masło i dodaj jabł­ka po­kro­jo­ne na ma­lut­ką kost­kę lub star­te na tarce. Po­nad­to dodaj dak­ty­le, ja­go­dy goji i miód. Ca­łość pod­grzej. Wyłóż ryż, na­stęp­nie jabł­ko 
z przy­pra­wa­mi i na wierzch resz­tę ryżu. Wszyst­ko polej śmie­ta­ną i za­piecz 14 minut w 150°C. Przed po­da­niem dodaj cy­na­mon.

Przepisy bezglutenowe

TEKST AR­CHI­WAL­NY - opu­bli­ko­wa­ny przed wpro­wa­dze­niem usta­wy o wy­ro­bach me­dycz­nych.