Pożywne śniadanie
1 kubek jogurtu greckiego
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżeczka orzechów włoskich
- 3 orzechy laskowe
- 1 łyżka namoczonych rodzynek
- 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE: Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wraz z żurawiną przełóż do garnka, podlej dwiema łyżkami wody i pruż przez około 4 minuty. Na koniec dodaj miód i cynamon. W wysokiej szklance warstwowo ułóż połowę jabłek, jogurt, płatki owsiane, rodzynki, jogurt, pozostałą część jabłek oraz orzechy na samej górze.
Placuszki z ananasem
3 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 plastry ananasa surowego
PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane zmiel na mąkę, dodaj jajko i jogurt. Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ułóż na plackach plastry ananasa.
Zdrowe batony
0,5 kg płatków owsianych np. górskich
- 5 łyżek miodu naturalnego
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 g pestek słonecznika i dyni (po połowie każdych lub więcej tych, które lubimy)
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 3 białka jaja
- 1 całe jajo
- 3-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp mieszankę i zwilżoną łyżką wciśnij mocno w dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.