Prowadzisz aktywny tryb życia? Ćwiczysz? Chodzisz na Magneffio? Ale czy Twoje mięśnie są nakarmione? Najzdrowsze dla nich pokarmy to ryby i owoce morza, rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, soja, fasola), kasza np. gryczana, jajka czy awokado. A zamiast słodyczy suszone owoce (śliwki, morele, daktyle) oraz orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca).
Wegańska zupa z soczewicy
- sł – na dno garnka wlej oliwę z oliwek 4-5 łyżek, wrzuć pokrojone 3 marchewki, mieszaj na małym ogniu
- o – dodaj 2 pokrojone cebule, 1 łyżeczkę kminku rzymskiego, ½ łyżeczki curry, przeciśnij przez praskę 3 ząbki czosnku, dodaj ½ łyżeczki mielonego imbiru, mieszaj
- sn – dodaj 0,5kg czerwonej soczewicy opłukanej pod zimną wodą i odsączonej
- k – dodaj 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki, mieszaj
- g – wlej 2l wrzątku
Po 20 minutach sprawdź, czy trzeba dodać jeszcze wrzątku
- sł – dodaj szczyptę cynamonu
- o – dodaj szczyptę pieprzu czarnego lub imbiru
- sn – dodaj sól do smaku, mieszaj, gotuj przez 20 minut na małym ogniu
- k – dodaj pokrojone 2 pomidory, ½ szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę
- soku z cytryny
- g – dodaj ½ łyżeczki kurkumy
Zielona jajecznica
Na patelnię wlej łyżkę wody, jak będzie wrzeć dodaj olej z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę, umyty jarmuż lub szpinak – podduś. Następnie dodaj jajka z wolnego wybiegu, szczyptę kurkumy, pieprzu, soli himalajskiej, natkę pietruszki lub szczypiorek – przemieszaj. Jeśli bardzo się spieszysz a jesteś głodna miej pod ręką orzechy.
Śledź z rodzynkami lub daktylami
- 4 płaty śledzi (te które wykorzystuję nie wymagają moczenia) pokrój (2-3 cm), namocz 1 łyżkę rodzynek lub daktyli (daktyle pokrój), pokrój 2 cebule
- sł – wlej kilka łyżek oleju np. rzepakowego na patelnię i podgrzewaj
- o – wrzuć cebulę, dodaj pieprz czarny
- sn – dodaj odrobinę soli, zeszklij cebulę
- k – dodaj 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- g – dorzuć trochę kurkumy, szczyptę tymianku
- sł – dodaj 1 łyżeczkę miodu, odcedzone rodzynki lub daktyle, odrobinę cynamonu
- o – dodaj trochę mielonego imbiru
W słoiku układaj warstwami śledź, warstwa sosu na przemian. Zakręć słoik, kiedy wszystko ostygnie, wstaw do lodówki. Pozwól mu się „przegryźć”. Może stać 2 tygodnie.
Wersja alternatywna dla zabieganych
Śledź z ziemniakami i jogurtem. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, pokrój. Śledzia pokrój (jeśli wymaga moczenia wcześniej namocz). Cebulę pokrój. Wyłóż na pokrojone ziemniaki, kawałki pokrojonego śledzia, cebulę polej naturalnym jogurtem, posyp czarnym pieprzem.
Pasta z awokado
- sł – awokado umyj, usuń pestkę, łyżką oddziel awokado od skórki i pokrój w kostkę
- o – 1 mały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj pieprz
- sn – dodaj odrobinę soli
- k – skrop sokiem z cytryny (1 łyżeczką)
- g – dodaj garść świeżej kolendry, kurkumy, majonezu najlepiej własnej produkcji
Wszystko wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Pasta najlepiej smakuje z żytnim chlebem z dodatkiem zielonych kiełków.
Wersja alternatywna dla zabieganych
Awokado umyj, przekrój, wyjmij pestkę, posyp pieprzem i zjedz.
Informacja dla tych, którzy nie mają doświadczenia z gotowaniem według Kuchni Pięciu Przemian, w przepisie ważna jest kolejność smaków, jeśli dany smak występuje kilka razy po sobie, można z czegoś zrezygnować, ale choć raz musi pozostać. Jeśli dany produkt chcemy wymienić na inny, powinniśmy zastąpić go produktem o takim smaku z jakiego zrezygnowaliśmy. Ilości produktów można zwiększać lub zmniejszać według własnych upodobań. Przepisy z literami (sł, o, sn, k, g) to właśnie przepisy Kuchni Pięciu Przemian.
Życzę smacznego! I dużo zdrowia!
TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.