Odmładzanie i stymulacja

Potrzeby skóry i leczenie

Ciało i sylwetka

Kosmetyka i wizaż

Poznaj nasZabiegiCennikPierwsza wizytaCzytelnia AspazjiKontaktUmów się

Czy Twoje mięśnie są nakarmione?

Spis treści
  1. Wegańska zupa z soczewicy
  2. Zielona jajecznica
  3. Śledź z rodzynkami lub daktylami
  4. Pasta z awokado

Pro­wa­dzisz ak­tyw­ny tryb życia? Ćwi­czysz? Cho­dzisz na Ma­gnef­fio? Ale czy Twoje mię­śnie są na­kar­mio­ne? Naj­zdrow­sze dla nich po­kar­my to ryby i owoce morza, ro­śli­ny strącz­ko­we (cie­cie­rzy­ca, so­cze­wi­ca, soja, fa­so­la), kasza np. gry­cza­na, jajka czy awo­ka­do. A za­miast sło­dy­czy su­szo­ne owoce (śliw­ki, mo­re­le, dak­ty­le) oraz orze­chy (wło­skie, la­sko­we, ner­kow­ca).

Czy twoje miesnie sa nakarmione

We­gań­ska zupa z so­cze­wi­cy

  • sł – na dno garn­ka wlej oliwę z oli­wek 4-5 łyżek, wrzuć po­kro­jo­ne 3 mar­chew­ki, mie­szaj na małym ogniu
  • o – dodaj 2 po­kro­jo­ne ce­bu­le, 1 ły­żecz­kę kmin­ku rzym­skie­go, ½ ły­żecz­ki curry, prze­ci­śnij przez pra­skę 3 ząbki czosn­ku, dodaj ½ ły­żecz­ki mie­lo­ne­go im­bi­ru, mie­szaj
  • sn – dodaj 0,5kg czer­wo­nej so­cze­wi­cy opłu­ka­nej pod zimną wodą i od­są­czo­nej
  • k – dodaj 3 łyżki po­szat­ko­wa­nej natki pie­trusz­ki, mie­szaj
  • g – wlej 2l wrząt­ku

Po 20 mi­nu­tach sprawdź, czy trze­ba dodać jesz­cze wrząt­ku

  • sł – dodaj szczyp­tę cy­na­mo­nu
  • o – dodaj szczyp­tę pie­przu czar­ne­go lub im­bi­ru
  • sn – dodaj sól do smaku, mie­szaj, gotuj przez 20 minut na małym ogniu
  • k – dodaj po­kro­jo­ne 2 po­mi­do­ry, ½ szklan­ki prze­cie­ru po­mi­do­ro­we­go, 1 ły­żecz­kę
  • soku z cy­try­ny
  • g – dodaj ½ ły­żecz­ki kur­ku­my

Zie­lo­na ja­jecz­ni­ca

Na pa­tel­nię wlej łyżkę wody, jak bę­dzie wrzeć dodaj olej z oli­wek, wrzuć po­kro­jo­ną ce­bu­lę, umyty jar­muż lub szpi­nak – pod­duś. Na­stęp­nie dodaj jajka z wol­ne­go wy­bie­gu, szczyp­tę kur­ku­my, pie­przu, soli hi­ma­laj­skiej, natkę pie­trusz­ki lub szczy­pio­rek – prze­mie­szaj. Jeśli bar­dzo się spie­szysz a je­steś głod­na miej pod ręką orze­chy.

Śledź z ro­dzyn­ka­mi lub dak­ty­la­mi

  • 4 płaty śle­dzi (te które wy­ko­rzy­stu­ję nie wy­ma­ga­ją mo­cze­nia) po­krój (2-3 cm), na­mocz 1 łyżkę ro­dzy­nek lub dak­ty­li (dak­ty­le po­krój), po­krój 2 ce­bu­le
  • sł – wlej kilka łyżek oleju np. rze­pa­ko­we­go na pa­tel­nię i pod­grze­waj
  • o – wrzuć ce­bu­lę, dodaj pieprz czar­ny
  • sn – dodaj odro­bi­nę soli, ze­szklij ce­bu­lę
  • k – dodaj 2 łyżki soku z cy­try­ny, 4 ły­żecz­ki prze­cie­ru po­mi­do­ro­we­go
  • g – do­rzuć tro­chę kur­ku­my, szczyp­tę ty­mian­ku
  • sł – dodaj 1 ły­żecz­kę miodu, od­ce­dzo­ne ro­dzyn­ki lub dak­ty­le, odro­bi­nę cy­na­mo­nu
  • o – dodaj tro­chę mie­lo­ne­go im­bi­ru

W sło­iku ukła­daj war­stwa­mi śledź, war­stwa sosu na prze­mian. Za­kręć słoik, kiedy wszyst­ko osty­gnie, wstaw do lo­dów­ki. Po­zwól mu się „prze­gryźć”. Może stać 2 ty­go­dnie.

Wer­sja al­ter­na­tyw­na dla za­bie­ga­nych
Śledź z ziem­nia­ka­mi i jo­gur­tem. Ugo­tuj ziem­nia­ki w mun­dur­kach, obierz, po­krój. Śle­dzia po­krój (jeśli wy­ma­ga mo­cze­nia wcze­śniej na­mocz). Ce­bu­lę po­krój. Wyłóż na po­kro­jo­ne ziem­nia­ki, ka­wał­ki po­kro­jo­ne­go śle­dzia, ce­bu­lę polej na­tu­ral­nym jo­gur­tem, posyp czar­nym pie­przem.

Pasta z awo­ka­do

  • sł – awo­ka­do umyj, usuń pest­kę, łyżką od­dziel awo­ka­do od skór­ki i po­krój w kost­kę
  • o – 1 mały ząbek czosn­ku prze­ci­śnij przez pra­skę, dodaj pieprz
  • sn – dodaj odro­bi­nę soli
  • k – skrop so­kiem z cy­try­ny (1 ły­żecz­ką)
  • g – dodaj garść świe­żej ko­len­dry, kur­ku­my, ma­jo­ne­zu naj­le­piej wła­snej pro­duk­cji

Wszyst­ko wy­mie­szaj wi­del­cem na jed­no­li­tą masę. Pasta naj­le­piej sma­ku­je z żyt­nim chle­bem z do­dat­kiem zie­lo­nych kieł­ków.

Wer­sja al­ter­na­tyw­na dla za­bie­ga­nych
Awo­ka­do umyj, prze­krój, wyj­mij pest­kę, posyp pie­przem i zjedz.

In­for­ma­cja dla tych, któ­rzy nie mają do­świad­cze­nia z go­to­wa­niem we­dług Kuch­ni Pię­ciu Prze­mian, w prze­pi­sie ważna jest ko­lej­ność sma­ków, jeśli dany smak wy­stę­pu­je kilka razy po sobie, można z cze­goś zre­zy­gno­wać, ale choć raz musi po­zo­stać. Jeśli dany pro­dukt chce­my wy­mie­nić na inny, po­win­ni­śmy za­stą­pić go pro­duk­tem o takim smaku z ja­kie­go zre­zy­gno­wa­li­śmy. Ilo­ści pro­duk­tów można zwięk­szać lub zmniej­szać we­dług wła­snych upodo­bań. Prze­pi­sy z li­te­ra­mi (sł, o, sn, k, g) to wła­śnie prze­pi­sy Kuch­ni Pię­ciu Prze­mian.

Życzę smacz­ne­go! I dużo zdro­wia!

TEKST AR­CHI­WAL­NY - opu­bli­ko­wa­ny przed wpro­wa­dze­niem usta­wy o wy­ro­bach me­dycz­nych.